Wydrukuj tę stronę
czwartek, 24 luty 2022 17:51

Biszkopt z musem i malinami

Biszkopt z musem i malinami Biszkopt z musem i malinami wedel

Idealny biszkopt to marzenie każdego cukiernika amatora, który pragnie pochwalić się swoimi umiejętnościami. Nie każdemu to ciasto wyjdzie, nie każdy będzie z niego zadowolony. My jednak mamy doskonały przepis na biszkopt, który musi się udać.

 

Przepis na biszkopt

Biszkopt to ciasto legenda, podstawa wielu innych ciast i tortów. Zrobienie wilgotnego, puszystego i mięciutkiego biszkoptu sprawia, że żadne inne zadanie nie będzie Ci straszne. Chętnie Ci w tym pomożemy. Przygotuj:

  • 7 jajek
  • Szklankę mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklankę drobnego cukru

Ta niewielka ilość składników już po chwili zamieni się w pyszny biszkopt, który chwilę później przerodzi się w tort czekoladowy. Jak? Zacznij od połączenia w jednej misce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz kakao. Następnie oddziel białka od żółtek i zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier powoli, ciągle ubijając, a później to samo zrób z żółtkami. Teraz do masy jajecznej dosypuj pomieszane mąki i kakao. Ciągle mieszaj, by składniki dobrze się połączyły i napowietrzyły. To sprawi, że biszkopt będzie doskonały. Co dalej? Musisz już tylko przelać masę do tortownicy i piec biszkopt przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie możesz przygotować mus.

Mus czekoladowy na biszkopt

Mus czekoladowy jest banalny do przygotowania. Musisz mieć tylko 3 składniki – czekoladę, kremówkę i mascarpone. Możesz dodać również odrobinę cukru, jednak to nie jest konieczne. Taki mus świetnie sprawdzi się do przełożenia biszkoptu lub ozdobienia go. Zacznij od rozpuszczenia dwóch tabliczek czekolady w kąpieli wodnej, a następnie, gdy masa będzie gładka, dodania do niej 300 gramów mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodawaj serek po łyżeczce, ciągle mieszając. Teraz ubij 300 mililitrów kremówki na sztywną pianę. Możesz dodać odrobinę cukru. Kremówkę po łyżeczce dodawaj do czekolady z mascarpone. Mus jest już gotowy!

 

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika poczekaj, aż ostygnie. Następnie przekrój je na trzy części i jedną przełóż dżemem malinowym, a drugą musem czekoladowym. Mus przyda się również do ozdobienia całego biszkoptu. Na górze ułóż świeże maliny. Teraz możesz już podać ten przysmak swoim gościom.