Wydrukuj tę stronę
środa, 24 maj 2023 08:25

Domowy ocet jabłkowy - przepis

Domowy ocet jabłkowy Domowy ocet jabłkowy mat. prasowe

Ocet jabłkowy od dawna cieszy się popularnością jako wszechstronny środek o zdrowotnych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Jego naturalne składniki i unikalne właściwości czynią go niezwykle wartościowym dodatkiem do codziennej diety i pielęgnacji ciała.

Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości i dlaczego warto go stosować?

Przede wszystkim, ocet jabłkowy jest bogaty w substancje odżywcze, takie jak witaminy, minerały, enzymy i aminokwasy. Zawiera również kwas octowy, który przyczynia się do równowagi pH organizmu. Dzięki temu ocet jabłkowy pomaga utrzymać zdrowie układu pokarmowego, wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie octu jabłkowego może również przynieść korzyści dla utraty wagi, poprawy metabolizmu i kontroli apetytu.

Ponadto, ocet jabłkowy wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Stosowanie go na skórę może pomóc w zwalczaniu trądziku, łagodzeniu podrażnień i zmniejszaniu stanów zapalnych. Jest także stosowany jako naturalny odświeżacz powietrza i środek do czyszczenia domu, dzięki swoim właściwościom dezynfekującym i neutralizującym nieprzyjemne zapachy. Dodatkowo ocet jabłkowy może mieć pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Może również pomóc w poprawie zdrowia skóry i włosów, zapobieganiu infekcjom drożdżycowym i łagodzeniu objawów alergii.

Jak przygotować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy był znany już w czasach starożytnych i jak wiele fermentowanych produktów powstał zupełnie przez przypadek. Dziś wiemy już, że ma niesamowite właściwości, wpływające na pracę układu trawiennego i zmniejszając poziom cukru we krwi. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się dokładny przepis na ocet jabłkowy:

Składniki:

1kg jabłek (świetnie sprawdzą się wysokiej jakości jabłka Rubin)

1l przegotowanej wody

4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  • Wyparz dokładnie duży słoik, a następnie zagotuj wodę, zaczekaj aż przestygnie i wlej ją do słoika. Dodaj miód i całość wymieszaj.
  • Jabłka dokładnie umyj, osusz i przekrój na ćwiartki. Usuń ogonki, ale nie obieraj ich ze skórki i nie usuwaj gniazd nasiennych. Pokrój owoce w średniej wielkości kostkę.
  • Wrzuć jabłka do słoika z osłodzoną wodą i ugnieć je tak, aby nie wystawały ponad jej powierzchnię. W przeciwnym razie może się na nich pojawić pleśń i cały ocet będzie nadawał się tylko do wyrzucenia.
  • Słoik przykryj gazą lub czystą ściereczką kuchenną i przewiąż gumką. Dzięki temu muszki owocówki nie będą mogły się dostać do środka. Słoik odłóż w ciepłe miejsce na średnio pięć tygodni.
  • Przez pierwszy tydzień mieszaj ocet raz dziennie wyparzoną łyżką. Po pięciu tygodniach przełóż słoik w ciemne i chłodne miejsce, aby dojrzał. Powinno to trwać około czterech tygodni.