Przepis na biszkopt
Biszkopt to ciasto legenda, podstawa wielu innych ciast i tortów. Zrobienie wilgotnego, puszystego i mięciutkiego biszkoptu sprawia, że żadne inne zadanie nie będzie Ci straszne. Chętnie Ci w tym pomożemy. Przygotuj:
- 7 jajek
- Szklankę mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklankę drobnego cukru
Ta niewielka ilość składników już po chwili zamieni się w pyszny biszkopt, który chwilę później przerodzi się w tort czekoladowy. Jak? Zacznij od połączenia w jednej misce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz kakao. Następnie oddziel białka od żółtek i zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier powoli, ciągle ubijając, a później to samo zrób z żółtkami. Teraz do masy jajecznej dosypuj pomieszane mąki i kakao. Ciągle mieszaj, by składniki dobrze się połączyły i napowietrzyły. To sprawi, że biszkopt będzie doskonały. Co dalej? Musisz już tylko przelać masę do tortownicy i piec biszkopt przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie możesz przygotować mus.
Mus czekoladowy na biszkopt
Mus czekoladowy jest banalny do przygotowania. Musisz mieć tylko 3 składniki – czekoladę, kremówkę i mascarpone. Możesz dodać również odrobinę cukru, jednak to nie jest konieczne. Taki mus świetnie sprawdzi się do przełożenia biszkoptu lub ozdobienia go. Zacznij od rozpuszczenia dwóch tabliczek czekolady w kąpieli wodnej, a następnie, gdy masa będzie gładka, dodania do niej 300 gramów mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodawaj serek po łyżeczce, ciągle mieszając. Teraz ubij 300 mililitrów kremówki na sztywną pianę. Możesz dodać odrobinę cukru. Kremówkę po łyżeczce dodawaj do czekolady z mascarpone. Mus jest już gotowy!
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika poczekaj, aż ostygnie. Następnie przekrój je na trzy części i jedną przełóż dżemem malinowym, a drugą musem czekoladowym. Mus przyda się również do ozdobienia całego biszkoptu. Na górze ułóż świeże maliny. Teraz możesz już podać ten przysmak swoim gościom.