czwartek, 24 luty 2022 17:51

Biszkopt z musem i malinami

Biszkopt z musem i malinami Biszkopt z musem i malinami wedel

Idealny biszkopt to marzenie każdego cukiernika amatora, który pragnie pochwalić się swoimi umiejętnościami. Nie każdemu to ciasto wyjdzie, nie każdy będzie z niego zadowolony. My jednak mamy doskonały przepis na biszkopt, który musi się udać.

 

Przepis na biszkopt

Biszkopt to ciasto legenda, podstawa wielu innych ciast i tortów. Zrobienie wilgotnego, puszystego i mięciutkiego biszkoptu sprawia, że żadne inne zadanie nie będzie Ci straszne. Chętnie Ci w tym pomożemy. Przygotuj:

  • 7 jajek
  • Szklankę mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklankę drobnego cukru

Ta niewielka ilość składników już po chwili zamieni się w pyszny biszkopt, który chwilę później przerodzi się w tort czekoladowy. Jak? Zacznij od połączenia w jednej misce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz kakao. Następnie oddziel białka od żółtek i zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier powoli, ciągle ubijając, a później to samo zrób z żółtkami. Teraz do masy jajecznej dosypuj pomieszane mąki i kakao. Ciągle mieszaj, by składniki dobrze się połączyły i napowietrzyły. To sprawi, że biszkopt będzie doskonały. Co dalej? Musisz już tylko przelać masę do tortownicy i piec biszkopt przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie możesz przygotować mus.

Mus czekoladowy na biszkopt

Mus czekoladowy jest banalny do przygotowania. Musisz mieć tylko 3 składniki – czekoladę, kremówkę i mascarpone. Możesz dodać również odrobinę cukru, jednak to nie jest konieczne. Taki mus świetnie sprawdzi się do przełożenia biszkoptu lub ozdobienia go. Zacznij od rozpuszczenia dwóch tabliczek czekolady w kąpieli wodnej, a następnie, gdy masa będzie gładka, dodania do niej 300 gramów mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodawaj serek po łyżeczce, ciągle mieszając. Teraz ubij 300 mililitrów kremówki na sztywną pianę. Możesz dodać odrobinę cukru. Kremówkę po łyżeczce dodawaj do czekolady z mascarpone. Mus jest już gotowy!

 

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika poczekaj, aż ostygnie. Następnie przekrój je na trzy części i jedną przełóż dżemem malinowym, a drugą musem czekoladowym. Mus przyda się również do ozdobienia całego biszkoptu. Na górze ułóż świeże maliny. Teraz możesz już podać ten przysmak swoim gościom.

Skomentuj

Upewnij się, że wymagane pola oznaczone gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.