piątek, 05 lipiec 2024 17:27

Aluminium – uniwersalny materiał w... gastronomii

Aluminium Aluminium fot: pixabay

Branża żywieniowa, do której zaliczyć można zarówno firmy zajmujące się produkcją żywności, jak i restauracje, które serwują gościom posiłki na miejscu, jest poddawana ciągłym zmianom. Klient oczekuje dzisiaj bowiem produktu nie tylko smacznego, zdrowego i bezpiecznego, ale też łatwego w przygotowaniu (w przypadku jedzenia pudełkowego do zrobienia w domu) czy zwyczajnie ciepłego (kupowanego na wynos lub w dostawie). Zmieniają się jednak nie tylko oczekiwania klientów, ale i technologia wykorzystywana w gastronomii.

Fenomen jednorazowych opakowań

W ostatnich dekadach potężną zmianą, która odmieniła całą branżę żywieniową, okazały się... jednorazowe opakowania na wynos. Zmiana na pozór kosmetyczna, pozwalająca zastąpić szklane i metalowe pojemniki przynoszone przez klientów, o wiele praktyczniejszymi i jednorazowymi pudełkami. Umożliwiła ona tzw. spontaniczne zakupy – każdy podczas wyjścia na miasto, na spacer czy wracając do domu z pracy mógł zakupić coś ciepłego do jedzenia. Niewielka z definicji zmiana okazała się jednak kamieniem milowym w branży gastronomicznej i przyczyniła do znacznego rozwoju sieci restauracyjnych. W szczególności zyskały na tym też niewielkie lokale z jedzeniem oraz rożnego rodzaju budki i restauracje „na kółkach” znane później jako food trucki. Możliwość zakupu gotowego posiłku dosłownie od ręki i bez konieczności zwracania wielorazowych opakowań niewątpliwie odmieniła branżę. Był to jednak dopiero początek zmian.

Foremki aluminiowe i ich właściwości

Prawdziwa rewolucja zaczęła się w momencie, gdy to sami producenci żywności zaczęli używać jednorazowych opakowań. Wymienić tu można głównie foremki aluminiowe, które bardzo szybko stały się produktem nie do zastąpienia chociażby w przemyśle mięsnym (wytwarzanie wyrobów z mięs takich jak pieczenie, pasztety, wędliny), ale też cukierniczym (ciasta, torty, muffinki, babeczki). Branża gastronomiczna dostrzegła ogromny potencjał, jaki tkwi w aluminiowych brytfankach i foremkach. Zauważono, że opakowania tego typu są po prostu praktyczniejsze od plastikowych czy styropianowych, bezpieczniejsze dla zdrowia i pozytywniej wpływają na środowisko, ponieważ można je poddać recyklingowi. Nie bez znaczenia praktycznego pozostawał też sam koszt produkcji aluminiowych foremek i ich sprzedaży – niższy niż w przypadku popularnego do niedawna styropianowego rozwiązania.

Dlaczego właśnie aluminium?

Mówiąc o właściwościach i zaletach, jakimi odznaczają się jednorazowe foremki z aluminium, warto rozwinąć kilka z nich. O ile bowiem niskie koszty dystrybucji mają znaczenie dla samych producentów żywności i restauratorów, klientów interesują przede wszystkim bezpieczeństwo, ekologia oraz jakość posiłków spożywanych z takich opakowań. Aluminiowe foremki wraz z dopasowanymi do nich deklami okazują się zaskakująco funkcjonalne jako pojemniki na żywność. Doskonale utrzymują temperaturę, a przy tym wyróżniają się dużą odpornością na jej wysokie wskaźniki. W praktyce oznacza to, że aluminiowe foremki mogą być używane w piekarnikach w wysokich temperaturach (do 350 stopni), ale również mrożone ze swoją zawartością, która nie straci nic ze swoich właściwości. Bezpieczeństwo korzystania z aluminiowych foremek przejawia się z kolei pewnością, że metal ten podczas oddziaływania wysokich temperatur nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, czego nie można powiedzieć na przykład o plastiku. Z kolei kwestię ekologii doskonale wyjaśnia stwierdzenie, że aluminium znane jest jako „zielony metal” - jeden z najbardziej proekologicznych surowców na świecie.

Ekologia a aluminium

Rolę tę aluminium zawdzięcza swoim plastycznym właściwościom fizyczno-chemicznym. To one sprawiają, że metal ten może być wręcz w nieskończoność poddawany obróbce recyklingowej. Co to oznacza w praktyce? Dokładnie to, że każde aluminiowe pudełko, tacka do grilla, brytfanka do pieczenia czy nawet patera na ciastko zyska swoje nowe życie, a nie zostanie wyrzucona na wysypisko, gdzie rozłoży się dopiero po kilku wiekach. Nie powinno więc dziwić, że producenci żywności oraz potentaci w branży gastronomicznej coraz chętniej sięgają właśnie po foremki aluminiowe i zastępują nimi opakowania i foremki plastikowe. I mowa tu także o mniejszych graczach na rynku, małych restauracjach i lokalnych gastro-biznesach, które również dążą do wysokiego poziomi ekologii.

Prostsza produkcja żywności

Bez wątpienia jednak aluminiowe brytfanki czy foremki zawdzięczają swoją uniwersalność także temu, że ich wykorzystywanie w produkcji żywności znacznie ułatwia i przyśpiesza ten proces. Jednorazowe formy do wypiekania ciast, pieczywa lub mięsa pozwalają na zautomatyzowanie produkcji i zwiększenie jej wydajności. Gotowy produkt ląduje bowiem od razu w maszynie do pakowania. Nie ma konieczności jego wypakowania z wielorazowej formy i przełożenia do osobnego pojemnika. Proces produkcji, łącznie z zamykaniem w hermetycznie opakowania, odbywa się w tej samej foremce, w której posiłek rozpoczął swoją podróż po linii produkcyjnej. To spora oszczędność czasu, miejsca, nakładu pracy i przede wszystkim pieniędzy.

Skomentuj

Upewnij się, że wymagane pola oznaczone gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

  • Najlepsze perfumy na lato naprawdę istnieją – tylko trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać
    Najlepsze perfumy na lato naprawdę istnieją – tylko trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać

    Są takie dni, kiedy wszystko wydaje się pachnieć intensywniej – świeżo skoszona trawa, ciepły asfalt, krem do opalania, wiatr znad morza. Lato ma swój własny zapach. A dobrze dobrane perfumy mogą sprawić, że staje się jeszcze piękniejsze.

    Napisano niedziela, 15 czerwiec 2025 10:25
  • Grille przenośne coraz popularniejsze w Polsce
    Grille przenośne coraz popularniejsze w Polsce

    Grille przenośne nadal cieszą się dużą popularnością wśród Polaków. W porównaniu do modeli murowanych czy stacjonarnych, zyskują przewagę dzięki mobilności, łatwości użytkowania i niższej cenie. Chociaż nie oferują tylu możliwości, co rozbudowane grille ogrodowe, doskonale sprawdzają się podczas weekendowych wyjazdów, wypadów na działkę i spontanicznych spotkań w ogrodzie.

    Napisano piątek, 13 czerwiec 2025 19:06
  • Funkcjonalność i estetyka – dlaczego warto inwestować w komody biurowe
    Funkcjonalność i estetyka – dlaczego warto inwestować w komody biurowe

    W aranżacji nowoczesnych przestrzeni pracy coraz większe znaczenie mają nie tylko ergonomiczne biurka czy fotele, ale także meble wspomagające organizację dokumentów, narzędzi i sprzętów. Jednym z najważniejszych, a często niedocenianych elementów wyposażenia są komody biurowe. Odpowiednio dobrane, mogą znacząco podnieść komfort pracy, poprawić estetykę wnętrza i przyczynić się do zwiększenia efektywności zespołu.

    Napisano czwartek, 12 czerwiec 2025 15:04
  • Domek letniskowy – z jakiego materiału?
    Domek letniskowy – z jakiego materiału?

    Własny domek letniskowy to marzenie wielu osób, stanowiąc idealną przystań na weekendowy odpoczynek, bazę wypadową na wakacje lub zaciszne miejsce pracy zdalnej w otoczeniu natury. Inwestując w domek rekreacyjny, warto dobrze przemyśleć nie tylko lokalizację czy metraż, ale przede wszystkim materiał, z jakiego zostanie zbudowany. To właśnie on w dużej mierze decyduje o komforcie użytkowania, kosztach eksploatacji oraz trwałości całej konstrukcji. Czy lepiej postawić na tradycyjny domek z bali, murowany budynek, a może nowoczesny kontener? Sprawdźmy, który materiał będzie najlepszy do budowy domku letniskowego.

    Napisano wtorek, 10 czerwiec 2025 14:22
  • Wzrost cen mieszkań w dużych miastach
    Wzrost cen mieszkań w dużych miastach

    W maju w Warszawie średnia cena za metr kwadratowy mieszkania przekroczyła 18 tys. zł. Także w innych dużych miastach nastąpił wzrost cen. Pod względem średniego poziomu cen Trójmiasto wyprzedziło Kraków. Jednocześnie są miasta, w których ceny się nie zmieniły.

    Napisano piątek, 06 czerwiec 2025 20:21
  • Jak prawidłowo podlewać ogórki?
    Jak prawidłowo podlewać ogórki?

    Ogórki, to jedne z najbardziej wymagających warzyw uprawianych w polskich ogrodach. Choć ich pielęgnacja nie wydaje się skomplikowana, odpowiednie nawadnianie odgrywa kluczową rolę w uzyskaniu smacznych, jędrnych i zdrowych owoców. Aby osiągnąć sukces w uprawie ogórków, trzeba pamiętać o 3 podstawowych zasadach: systematyczności, właściwej technice oraz odpowiedniej temperaturze wody. Z pomocą przychodzi lista praktycznych wskazówek, które pozwalają uniknąć typowych błędów.

    Napisano piątek, 30 maj 2025 09:28
  • Jak wybrać meble ogrodowe?
    Jak wybrać meble ogrodowe?

    Zakup mebli ogrodowych to inwestycja, która może przynieść wiele radości – o ile podejdziesz do niej z głową. Zanim wybierzesz styl i kolor, określ swoje potrzeby. Czy planujesz rodzinne obiady na tarasie, czy raczej wieczorne relaksy z książką w cieniu? Odpowiedzi na kilka prostych pytań pomogą dopasować meble do Twojego stylu życia.

    Napisano sobota, 24 maj 2025 12:15
  • Kiedy sadzić paprykę do gruntu?
    Kiedy sadzić paprykę do gruntu?

    Wraz z nadejściem wiosny, ogrodnicy przygotowują się do sadzenia warzyw ciepłolubnych. Papryka, choć wymagająca, cieszy się ogromną popularnością w uprawie przydomowej. Aby jednak cieszyć się obfitym zbiorem, należy przestrzegać kilku zasad. Kiedy sadzić paprykę do gruntu, jak głęboko ją umieścić w glebie i jakie warunki uprawowe zapewnić, by dobrze rosła?

    Napisano sobota, 17 maj 2025 07:49
  • Nowe rachunki za prąd w programie rządowym
    Nowe rachunki za prąd w programie rządowym

    Nowe przepisy przygotowane przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska, mają ułatwić obywatelom zrozumienie opłat za energię elektryczną i zwiększyć wsparcie dla odnawialnych źródeł energii. Zmiany, zapisano w projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw, w celu dokonania deregulacji w zakresie energetyki. Projekt pojawił się w wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów. Rząd planuje przyjąć go w II kwartale 2025 roku.

    Napisano sobota, 10 maj 2025 07:57
  • GIS ostrzega przed wzrostem aktywności kleszczy
    GIS ostrzega przed wzrostem aktywności kleszczy

    Wraz z nadejściem cieplejszych dni i wzmożoną aktywnością na świeżym powietrzu, Główny Inspektorat Sanitarny, alarmuje o rosnącym zagrożeniu ze strony kleszczy. Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor, przypomina o podstawowych zasadach ochrony przed pasożytami, które mogą przenosić groźne choroby. Wiosenny wysyp kleszczy, zbiega się z majówką, co zwiększa ryzyko kontaktu z nimi.

    Napisano piątek, 02 maj 2025 17:12