Kompostownik to nic innego, jak pojemnik do kompostowania, w wyniku którego, z biomasy powstaje nawóz organiczny. Wszystkiemu pomagają bakterie, pleśnie oraz pierścienice, do których należą dżdżownice. Powstały w ten sposób nawóz znacznie wzbogaca strukturę glebę, dając szansę roślinom na dynamiczny i naturalny wzrost, dzięki mikroorganizmom i składników pokarmowych.
Dlaczego to ważne?
Przetwarzanie odpadów jest praktyczne, zmniejsza ilość odpadów dwu, a nawet trzykrotnie. Wartościowy nawóz, powstały w tym procesie, posłuży do podlewania roślin oraz uzdatniania ścieków. I choć czynność sama w sobie ma tyle plusów, przez niską świadomość ekologiczną wciąż tak mało osób kompostuje organiczne odpady. Dzieje się tak przez błędne przekonania.
Fakty i mity
Wielu ludzi kojarzy kompostowanie ze smrodem. Nic bardziej mylnego. Wszystko przez azjatycki sposób kompostowania zwany “Bokashi”. Dzięki mikroorganizmom można bezinwazyjnie przetworzyć obierki, fusy, resztki pokarmów, owoce, warzywa i wiele innych, poza produktami mlecznymi i kośćmi. Wewnątrz domowego kompostownika zachodzi proces fermentacji, który nie ma nic wspólnego z nieprzyjemnym zapachem gnicia.
Wiele mówi się na temat nieestetycznego wyglądu kompostownika. Tak naprawdę, dzisiejsze pojemniki są zadziwiająco schludne. Do tego, każdy może zrobić swój własny kompostownik, choćby z palet, jeśli dysponuje odpowiednią ilością miejsca i materiałem. W sieci znajdziecie wiele ciekawych modeli i przepisów na stworzenie własnego pojemnika od podstaw.
Błędem jest także rezerwowanie kompostowania dla ogrodników. Nie dość, że pojemnik można zainstalować wewnątrz mieszkania, to jeszcze powoli wzrasta liczba publicznych kompostowników przy blokowiskach. Wielu ludzi nie ma w sobie nawyku recyclingu eko śmieci i zwyczajnie je wyrzuca, bo nie wpadli na pomysł na odzyskiwania z nich tego, co wartościowe.
Czy każdy kompostownik będzie dobry do domu? Naturalnie nie. Tutaj warto przemyśleć dokładnie potrzeby i oczekiwania względem upragnionego modelu. Ogród pozwala nam na wybór innych wariantów, a zaplecze kuchenne, czy też balkon, jeszcze innych. Zdecyduj, czy postawisz na funkcjonalność, czy design. Wybór kompostownika to także wybór sposobu kompostowania, który może być rozmaity. Im więcej energii włożysz w przetwarzanie odpadów organicznych, tym szybciej będzie przebiegał cały proces.
Jak się okazuje, w większości przypadków kompostownik spotyka się z pozytywnym przyjęciem domowników, bez względu na płeć i wiek. Jeśli posiadasz dzieci, stanowi on świetny zaczątek kształtowania w nich eko nawyków. Przetwarzanie odpadów nie powinno w nas przecież budzić wstrętu, to najbardziej naturalny proces, jaki możemy sobie wyobrazić.
Dla chcącego nic trudnego
Pora zakasać rękawy i brać się do roboty. Domowy kompostownik to rewolucja w dziedzinie ekologii, która musi zostać doceniona. Wystarczy jedynie od czasu do czasu wyrzucić śmieci, dotlenić kompostownik, przemieszać od czasu do czasu i doddać bakterii probiotycznych. Te prozaiczne z pozoru czynność dają niezrównane efekty, ale jak wiadomo, najciężej jest zacząć. Z pomocą wychodzi internet, w którym znajdziecie multum porad dotyczących doboru lub stworzenia własnego kompostownika. Przez niewielkie gabaryty można go użyć nawet w niewielkim mieszkaniu.