1. Zdrowa dieta bogata w witaminy
Jedzenie pełnowartościowych posiłków, bogatych w witaminy i minerały, to jeden z fundamentów zdrowia. Owoce i warzywa, zwłaszcza te sezonowe, są nieocenionym źródłem witamin takich jak C, E czy beta-karoten. Warto, aby w jesiennej diecie znalazły się też źródła pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak orzechy i pestki, nasiona roślin strączkowych i ryby.1
2. Ruch na świeżym powietrzu
Regularne spacery czy jogging na świeżym powietrzu pomagają utrzymać dobrą kondycję fizyczną, poprawiają krążenie oraz dotlenienie organizmu, co przekłada się na lepszą odporność.2 Pamiętaj, że spacer to też aktywność fizyczna. Warto dobrać aktywność fizyczną pod swoje preferencje, tak by stała się częścią naszej rutyny, a nie przykrym obowiązkiem.
3. Higiena osobista
Mycie rąk to podstawowa, ale często niedoceniana czynność w profilaktyce infekcji. Mydlenie rąk przez co najmniej 20 sekund może znacząco zmniejszyć ryzyko zakażenia.3 Warto też unikać dotykania twarzy rękami, bo poprzez dotknięcie zakażonej powierzchni, a potem np. nosa przenosi się wiele wirusów, w tym klasycznego przeziębienia.
4. Odpowiedni sen
Sen jest kluczowym elementem regeneracji organizmu. Aby układ odpornościowy funkcjonował prawidłowo, należy dbać o regularny i głęboki sen trwający 7-9 godzin.4
5. Unikanie stresu
Chroniczny stres osłabia układ odpornościowy, dlatego warto poszukać skutecznych metod relaksacji, takich jak medytacja, joga czy czytanie. W przypadku trudnego do opanowania ciągłego stresu, warto skonsultować się z terapeutą.5
6. Dbanie o płyny
Picie odpowiedniej ilości wody oraz herbat ziołowych wspiera pracę układu odpornościowego i pomaga w pracy nerek, które odpowiadają za usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. W chłodniejsze dni pragnienie może być mniejsze niż latem, ale warto i tak powinniśmy o dobrym nawadnianiu.6
7. Unikanie osób chorych
W okresie zwiększonej zachorowalności warto unikać bliskiego kontaktu z osobami chorymi, a także unikać dużych skupisk ludzi.
8. Wentylacja pomieszczeń
Regularne wietrzenie mieszkania czy miejsca pracy pozwala na wymianę powietrza i zmniejszenie stężenia patogenów w pomieszczeniu. Warto to robić regularnie w okresie infekcyjnym.
9. Szczepienia ochronne
Szczepienia to jedna z najskuteczniejszych metod prewencji przeciwko wielu chorobom infekcyjnym. Warto konsultować się z lekarzem w sprawie aktualnych zaleceń dotyczących szczepień.
10. Jesienna suplementacja – wypróbuj suplementy Naturell
W okresie zwiększonego ryzyka infekcji warto rozważyć suplementację witaminą D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.7 Zwłaszcza, że nasze naturalne źródło tej witaminy – słońce – jest wtedy mniej dostępne. Niestety nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie jej odpowiedniego stężenia wraz z dietą. Znaczenie we wzmacnianiu odporności ma też witamina C oraz cynk. Wybierając suplementy, decyduj się na te o „czystym składzie”, takie jak Naturell.
Suplementy Naturell są stworzone w pełnej dbałości o środowisko. Ich celem jest dostarczenie Ci dokładnie tego, czego potrzebuje Twój organizm, w najwyższej możliwej jakości. W ofercie Naturell znajdziesz zarówno klasyczne witaminy dla kobiet, witaminy dla mężczyzn, jak i najmłodszych, składniki mineralne czy naturalne ekstrakty roślinne o udowodnionym działaniu. Suplementy Naturell zawierają organiczne, naturalne i aktywne składniki.
1 Childs CE, Calder PC, Miles EA. Diet and Immune Function. Nutrients. 2019;11(8):1933. Published 2019 Aug 16. doi:10.3390/nu11081933
2 Bermon, S. Airway inflammation and upper respiratory tract infection in athletes: is there a link? Exerc. Immunol. Rev. 13, 6–14 (2007).
3https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html
4 Robinson E, Boyland E, Chisholm A, et al. Obesity, eating behavior and physical activity during COVID-19 lockdown: A study of UK adults. Appetite. 2021;156:104853. doi:10.1016/j.appet.2020.104853
5 Segerstrom SC, Miller GE. Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004;130(4):601-630. doi:10.1037/0033-2909.130.4.601
6 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/
7 Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. Published 2017 Feb 15. doi:10.1136/bmj.i6583