niedziela, 20 luty 2022 13:47

Rokitnik - złoto Syberii, rosyjski ananas a może lek na całe zło?

naturalne mydło rokitnikowe naturalne mydło rokitnikowe pixabay

Nie od dziś wiadomo, że dawne ludowe receptury często sprawdzają się i dzisiaj.

 

Nie dziwi zatem fakt, że na rynku pojawia się coraz więcej kosmetyków, które bazują na dawnej wiedzy. Ich działanie opiera się na naturalnych składnikach, które pozyskiwane są z różnych terenów. W ostatnim czasie dużo mówi się o kosmetykach, które zawierają rokitnik. Czym właściwie jest rokitnik i jakie ma właściwości kosmetyczne?

Rokitnik – co to takiego?

Rokitnik zwyczajny to krzew, który powszechnie rośnie na Kaukazie i na Syberii. Z uwagi na kolor swoich owoców oraz prozdrowotne właściwości nazywany jest często złotem Syberii. Roślinę tę można też coraz częściej spotkać w polskich ogrodach. Krzew może dorastać nawet do 7 metrów wysokości, a jego owoce są dość drobne, mają nieco podłużny kształt i pomarańczowy kolor.

Owoce można spożywać na surowo lub w przetworzonej formie np. soków, dżemów czy nalewek. Cenione są za dużą zawartość witaminy C oraz działanie przeciwzapalne i bakterobójcze. Zawiera także wiele witamin (C, E, K, witaminy z grupy B), a także cennych makro i mikroelementów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Naturalne kosmetyki z rokitnika – czy warto z nich korzystać?

Olej tłoczony z rokitnika ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Na jego bazie tworzone są m.in. kremy do twarzy, balsamy czy szampony. Produkty te nawilżają oraz regenerują, a także w przypadku produktów do włosów, zmniejszają ich wypadanie.  Ciekawym rozwiązaniem może okazać się także naturalne mydło rokitnikowe. Kosmetyków z jego zawartością warto używać m.in. z uwagi na bogactwo witamin w nim zawarte, w tym witaminy E. W oleju z rokitnika zawarte są także korzystne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają m.in. regenerację komórek. Produkty zawierające rokitnik mogą być też pomocne przy różnego rodzaju stanach zapalnych skóry, oparzeniach, a także w leczeniu trudno gojących się ran czy odleżyn. Można je stosować także na skórę, która uległa poparzeniom słonecznym, by złagodzić powstały dyskomfort.

Skomentuj

Upewnij się, że wymagane pola oznaczone gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.